Öt éve kezdték meg az állattartást Dencsházán, s a helyi közfoglalkoztatottak munkájának eredményeként folyamatosan bővül és fejlődik az állattartó telep. Jelenleg több mint kétezer állatot tartanak két önkormányzati portán.

Még 2012-ben merült fel az állattartó telep gondolata a településen, amit a kormány közfoglalkoztatási programja tett számukra megvalósíthatóvá. A szigetvári kistérségben két település kezdett állattenyésztéssel foglalkozni: Dencsházán sertésekkel és csirkékkel, míg a Somogyhatvanban nyulakkal.


Az önkormányzat vásárolt egy elhagyott, elég rossz állapotban lévő házat a falu szélén, melyet felújítottak, s itt alakították ki az állattartó telepet. Az eredeti elképzelést már messze felülmúlták, hiszen ahogy épült, szépült a porta, úgy gyarapodott az állatállomány is. Jelenleg sertést, csirkét, libát és tyúkot is tartanak.


A gyors fejlődés előrevetítette, hogy szükség lesz még egy telep kialakítására is.  Miután országos szinten is elismerésre került közfoglalkoztatási programjuk, 15 millió forint összegű kiegészítő támogatásban részesültek, amiből kialakíthattak az új állattartó telepet. Manapság háromhetente háromezer csirkét keltetnek itt, a telep hátsó részén pedig kecskék, birkák, rackák is helyet kaptak.


A dencsházai minta alapján a járásban több településen létesítettek állattartó telepeket. A sertéstől a struccig, ma már szinte minden állatfaj megtalálható a palettán az önkormányzatok ötletei és beruházásai nyomán.  A cél az volt, hogy létrehozzanak egy falusi mintaportát, amely az egykori életet reprezentálja, megmutassák az embereknek, hogy a háztáji állattartással egészséges, olcsó élelmiszert lehet előállítani.

(Forrás: Dunántúli Napló)