Értékteremtő hátrányos helyzetűek

Publikálva: 2017. június 2.

A Pest megyei Örkényben az Együtt a Roma Munkavállalókért Termelő és Szolgáltató Szociális Szövetkezet azzal a céllal alakult meg, hogy elősegítse a hátrányos helyzetű személyek - különösen a roma kisebbséghez tartozó, közfoglalkoztatásból élők és tartós álláskeresők munkaerőpiacra történő integrálását, hozzájáruljon a társadalmi kapcsolataik újbóli kiépítéséhez a közvetlen környezetük bevonásával.

A szociális szövetkezet keretében elsősorban kézzel működtethető szövő- és varrógépek segítségével textilekből rongyszőnyeget és egyéb szövött-varrott termékeket készítenek a munkavállalók. A kézi szövésű szőnyegek, falvédők, lábtörlők, kilépők és ágytakarók magas hozzáadott értéket képviselnek több szempontból is: egyrészt a termékek hagyományőrző módon, eredeti kézi technikával kerülnek előállításra 100%-ban természetes alapanyagokból és használt textíliákból, másrészt a hulladék textil nem csupán környezetkímélő módon hasznosul, de a munkavállalók olyan elméleti és gyakorlati tudás birtokába kerülnek, amely hosszú távon is növeli elhelyezkedési esélyeiket a munkaerőpiacon.

A rongyból készült szőtteseken kívül szintén természetes alapanyagokat felhasználva készítenek olyan fa-, parafa és fonott használati-, dísz-, és ajándéktárgyakat, melyek jól ötvözik az autentikus roma népművészeti motívumokat a mai divatos dizájn elemekkel. Örkény városában a hetente egy alkalommal megrendezett helyi termelői piacon is találkozhatnak a fogyasztók a szociális szövetkezet által előállított termékekkel. A környékbeli kézműves vásárok, fesztiválok, hagyományőrző találkozók szintén remek alkalmat kínálnak arra, hogy minél szélesebb vásárlói réteg ismerhesse meg a termékeket.

A szociális szövetkezet a későbbiekben a közösségi gazdálkodás alapjait is meg szeretné teremteni, elsősorban baromfitartás keretei között. A programba örkényi családok bevonását tervezi a szövetkezet, melynek alapja, hogy a kedvezményezett családok térítésmentesen kapnak napos csibét, nevelőtápot, háztáji nevelés céljából. Az együttgazdálkodás így lehetővé teszi, hogy a családi szükségleten felül megmaradt baromfit a szociális szövetkezet szétossza, a többit pedig feldolgozza és továbbértékesítse.


A szociális szövetkezet - pozitív tapasztalatokon keresztül - szeretné megmutatni a piacgazdaság szereplőinek, illetve az egész társadalomnak, hogy a sorsukat felvállaló hátrányos helyzetű emberek értékteremtő társaik lehetnek.

Menü

Közfoglalkoztatás

Navigáció