A GINOP-5.1.7.-17 (Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése) pályázati felhívásra 2018. szeptember 3-áig tudnak támogatási kérelmet benyújtani az érdeklődő társadalmi vállalkozások, köztük szociális szövetkezetek. A támogatási program célja a már működő civil és nonprofit szervezetek, valamint szövetkezetek bázisán új társadalmi célú vállalkozások létrehozásának segítése, illetve a már működő vállalkozások dinamizálása és stabilizálása - piacképes termékek és szolgáltatások előállításának ösztönzése révén, fenntartható üzleti modell alapján - tartós foglalkoztatási lehetőségek létrehozása érdekében.

A pályázati program keretében igénybe vehető támogatás összege 7.500.000 Ft-tól 250.000.000 Ft-ig terjed. A program keretében az új munkavállaló foglalkoztatása kötelező tevékenység. Az igényelhető támogatás összege a munkaviszonyban foglalkoztatott célcsoporttagok száma alapján kalkulálható, amely 7.500.000 Ft/új munkavállaló, kivéve a szabad vállalkozási zónákban és a komplex programmal fejlesztendő járásokban megvalósuló programokban, ahol a támogatás összege elérheti a 8.500.000 Ft/új munkavállaló összeget. 

A pályázati program keretében előnyt élveznek azon támogatást igénylők, melyek projektjük során foglalkoztatási hitelt (GINOP-8.8.1-17) vesznek igénybe. A támogatási igény 15%-nál nagyobb mértékben igénybe vett foglalkoztatási célú hitel felvétele esetén 15 pontot kap a pályázatot benyújtó szervezet a pályázat értékelésekor, míg a támogatási igény 15%-nál kisebb mértékben igénybe vett foglalkoztatási célú hitel felvétele esetén 10 pont kapható. 

A hitelprogram keretében 2017. szeptember 01. és 2020. június 30. között lehet hitelkérelmet benyújtani.

A hitel igénybevétele a meghatározott célcsoportok, így a szociális szövetkezetek számára is kedvező, 0%-os kamatozású. Az igényelhető hitel összege 1 - 50 millió Ft közötti összegig terjed. A támogatható tevékenységek szempontjából a hitelkonstrukció minden olyan tevékenységet támogat - ingatlanvásárlás, építés, felújítás, új és használt tárgyi eszköz beszerzés, beruházási tevékenységhez közvetlenül kapcsolódó készletbeszerzés, immateriális javak beszerzése, járművásárlás - ami hozzájárulhat a szociális szövetkezetek fejlesztéséhez, fenntarthatóvá válásához. A hitelkonstrukció a kért biztosítékok, fedezetek szempontjából is nagyon kedvező.

Mind a pályázati felhívás, mind a hitelkonstrukció részletes leírását megtalálják a www.palyazat.gov.hu oldalon.